22 januari 2023

Hoe kun je als voice-over geld verdienen?

Anne
BLOGGER & MARKETEER | WAS OOIT BARISTA

Terwijl de pandemie een groot deel van dee economie platlegde, waren stemacteurs drukker dan ooit. De meeste professionele stemacteurs bezitten namelijk een goede thuisstudio waardoor zij makkelijk online konden blijven doorwerken, bijvoorbeeld via grote voice-over platforms zoals VoiceCowboys die stemzoekers gebruiken als er een voice-over gezocht wordt.

Met een compacte studio en een profiel op voice-over marktplaats VoiceCowboys kun je in theorie overal vandaan werken. Wat dat betreft sluit voice-over werk natuurlijk naadloos aan op het idee van digital nomads: maximaal vrijheid en toch geld kunnen verdienen met je stem.

Freelance voice-over werk

Werken als freelance voice-over is vergelijkbaar met het runnen van een klein bedrijf. Net als elke andere ondernemende onderneming vergt het dit talent, tijd, toewijding en natuurlijk een goede stem.

Het voice-over beroep lijkt op het runnen van een klein bedrijfje, dus de jacht op voice-over werk kan best veel van je werktijd in beslag nemen. Een professioneel voice-over platform zoals VoiceCowboys heeft helaas ook niet ruimte voor iedere stem, waardoor de kans groot is dat je zélf ook klanten weven moet.

Hoe start ik als stemacteur?

Een voice-over demo versturen is één ding, de klus binnenhalen is waar het voor een stemacteur begint! Hoe start je als voice-over in Nederland? Om je op weg te helpen hebben we 8 belangrijke basistips voor je op een rij gezet.

1. Neem géén cursus stemacteren (is geen echte opleiding)
2. Oefen iedere dag met hardop inspreken (dit kan overal)
3. Bied jezelf als gratis voice-over aan
4. Netwerk met andere stemacteurs via Facebook groepen
5. Oefen goede ademhalingstechnieken
6. Maak een goede voice-over demo
7. Stuur alle stemmenbureaus je demo
8. Geef niet op!

1. Neem géén cursus stemacteren

Er zijn Amerikaanse en Engelse voice-overs die een cursus hebben gedaan, maar de werkelijkheid is dat de cursussen in Nederland meestal voor de fun worden gedaan en je kansen bij stemmenbureaus niet vergroten. Houd dit geld dus in je zak voor zaken die er wel toe doen, zoals een goede voice-over microfoon.

2. Oefen ieder dag hardop

Lees vaak hardop, zodat je de tekst echt kunt voelen, je stem kunt horen en leert terug te luisteren (heel belangrijk!) en kunt spelen met de interpretatie. Overwin eventuele remmingen door je stemtechnieken regelmatig te oefenen

3. Bied jezelf als gratis voice-over aan

Een voice-over cursus die wel werkt is The School of Life: oftewel, doe praktijkervaring op! Bel videobedrijven op die regelmatig bedrijfsfilms maken en vraag of zij nog een goede stem kunnen gebruiken. Omdat deze bedrijven regelmatig een voice-over inhuren zijn zij ook een perfecte bron voor feedback. Zo leer je snel en bouw je een portfolio op.

freelance voice over werk

4. Netwerk met andere stemacteurs via Facebook

Facebook en forums zijn een geweldige plek om andere stemmen te leren kennen. De meeste gesprekken gaan over wat redelijke voice-over tarieven zijn (wat kost dat eigenlijk, een voice-over in een bioscoop commercial?), goede microfoons en waar je mogelijk interessant voice-over werk kunt vinden. Hele nuttige onderwerpen, zeker voor beginnende Nederlandse voice-overs.

5. Oefen goede ademhalingstechnieken

Vergeet niet goed te ademen wat betekent dat je je adem kunt controleren en vormen om vloeiende zinnen en energieke voice-overs kunt inspreken. Diep ademen vanuit je middenrif, ademsteun en de juiste plaatsing kunnen wonderen verrichten en je stem geconditioneerd houden om in topvorm te presteren, zelfs wanneer je je niet 100% fit voelt.

6. Maak een voice-over demo

Het maken van een voice-over demo is een zeer persoonlijk, creatief en technisch proces. Je kunt dit zelf aanpakken, maar het is raadzaam om de mogelijkheid te overwegen om een demo professioneel voor je te laten produceren. Je voice-over demo kan jouw ticket voor succes zijn, dus besteed hier aandacht aan! Het beste is een commercial voor radiocommercials benaderen, en vragen of zij jouw montage willen maken tegen een vergoeding.

7. Stuur alle stemmenbureaus jouw voice-over demo

Als je klaar bent om voice over werk te gaan doen, zul je een vaste stroom aan opdrachten moeten hebben. Het makkelijkste is natuurlijk een stemmenbureau, want zo krijg je constant klussen zonder dat je daar zelf marketing voor hoeft te doen. Houd er wel rekening mee dat de meeste stemmenbureaus een selectief bestand nastreven, dus liever een beperkt en gevarieerd stemmenbestand aanbieden.

voice over microfoon stemmenbureau

8. Geef niet op!

Je zult niet de eerste voice-over zijn die pas na demo nummer 6 werd toegelaten op een voice-over platform. Goede talenten groeien, en hopelijk raak je op een gegeven moment de tone of voice dat het voice-over bureau of het videobedrijf zoekt. Blijf dus top-of-mind, blijf doorzetten, blijf voice-over demo’s maken en ze vooral ook aanbieden bij de relevante bedrijven.

Bonus voice-over tip

Als je een nieuwe voice-over opdracht hebt gekregen, houd dan contact met die persoon. De kans is natuurlijk groot dat hij of zij binnenkort weer een Nederlandse voice-over nodig heeft. Ook kun je vragen of hij of zij nog andere mensen kent die regelmatig voice-over boekt, en misschien een korte introductie kan doen. Mond-tot-mond reclame is natuurlijk het allerbeste, dus profiteer ook van die mogelijkheid.

Onze voice-overs hebben al 7.500+
commercials en films ingesproken.

Zoek jij ook een professionele voice-over?
Regel het vandaag bij VoiceCowboys