24 maart 2024

Hoe maak je jouw voice-over stem nog beter?

Anne
BLOGGER & MARKETEER | WAS OOIT BARISTA

Als je stem niet meewerkt, gaat een voice-over inspreken heel lastig! Maar er zijn manieren om vocale topprestaties te (blijven) leveren. Professionele voices weten dat er bepaalde dingen zijn die ze moeten doen in de aanloop van een voice-over klus. Deze tips zijn niet alleen essentieel, maar ook geweldig om ervoor te zorgen dat je je best mogelijke voice-over opname oplevert.

1. Laat de voice-over met (nacht)rust!

Als je de opnamecabine binnenstapt, moet je stem net zo fris zijn als je geest. De sleutel ligt in een goede, ongestoorde nachtrust voor een optreden. Zowel je lichaam als je stem hebben deze tijd nodig om te verjongen.

Vertrouw je nog steeds op je telefoon voor die cruciale wake-up call? Overweeg dan om over te stappen op een wekker op batterijen. Creëer een slaapvriendelijke omgeving door je slaapkamer helemaal donker te maken – beschouw de investering in verduisterende gordijnen als een aanbetaling op je vocale succes.

Het grootste deel van je stemverzorging gebeurt tijdens je ‘vrije tijd’, dus let op hoeveel slaap en rust je krijgt. Anders zal een warming-up je niet helpen.

2. Zorg dat je stem gehydrateerd blijft

Stap buiten de opnamecabine en je zult herhaaldelijk één advies horen – hydratatie is belangrijk voor een geweldige zangprestatie. Het is echter niet genoeg om een fles water mee te nemen naar de opnamestudio.

Door minstens een uur voordat je je stem moet gebruiken een kop water te drinken, heb je stappen ondernomen om je stemplooien te optimaliseren. Als je volledig gehydrateerd bent, worden je stemplooien elastischer. Met gehydrateerde stemplooien kun je simpelweg meer doen met je stem.

Blijf de hele dag door drinken en wacht niet tot je dorst krijgt. Drink ook niet te veel water voor een opname, want dat kan je mondruis op dat moment versterken. En drink water op kamertemperatuur als je opneemt, omdat koud water ook je stem kan veranderen.

3. Let op wat je als voice-over eet en drinkt

Dieetoverwegingen zijn belangrijk. Er zijn voedingsmiddelen en dranken die je helpen of juist belemmeren om een goede, zuivere zangprestatie neer te zetten. Zuivel kan bijvoorbeeld leiden tot ongewenste mondgeluiden. Veel professionele noemen zuivel als iets waarvan ze denken dat het hun vermogen om goed of gemakkelijk op te treden belemmert.

Je denkt misschien dat een glas melk of een chocoladereep voorafgaand aan een sessie niet schadelijk is, maar denk eens aan al dat extra slijm dat je lichaam zal aanmaken!

Pittig eten, hoewel een feest van smaaksensatie, kan zure oprispingen of winderigheid veroorzaken – geen van beide welkom als je in de schijnwerpers staat. En laten we de bruisende koolzuurhoudende dranken niet vergeten, die je voice over prestaties kunnen verstoren.

Veel stemacteurs raden dan ook aan om vocht afdrijvende middelen zoals koffie, thee of alcohol te vermijden in de aanloop naar een zangoptreden. Deze dranken kunnen je stemplooien uitdrogen en ervoor zorgen dat je vaker naar het toilet moet.

shure microfoon

4. Bescherm én verwen jouw voice-over stem

Voor iedere voice-over man of vrouw is het belangrijk voor je stem te zorgen, alsof het je belangrijkste instrument is. Milieugevaren zoals vervuiling, rook en allergenen vormen een groot risico voor de gezondheid van je stem. Weet wanneer je jezelf moet verwijderen uit situaties die je stem irriteren of die het moeilijk maken om je stem gezond te houden.

Operazangers, bekend om hun robuuste stem, kunnen hele dagen in stilte doorbrengen om hun stem te beschermen. Zelfs als je geen artiest bent die zich voorbereidt om Verdi of een ander soort muziekuitvoering te zingen, is vocale rust een cruciale oefening voor iedereen wiens carrière afhangt van hun stem.

In de muziekindustrie doen veel verhalen de ronde over vocalisten die, in hun zoektocht naar vocale gezondheid, sterke geuren vermijden of hun toevlucht nemen tot ‘nepjuichen’ tijdens evenementen om hun stembanden gespannen te houden. Het gaat erom dat je je stem en de specifieke uitdagingen die je stem tegenkomt begrijpt.

Hoewel je schreeuwen wilt vermijden, kan fluisteren ook leiden tot overbelasting van je stem. In tegenstelling tot de volledige resonantie van normale spraak, laat fluisteren in de klassieke zin van het woord (niet podiumfluisteren) de stemplooien niet trillen. De plooien moeten samenkomen om resonantie te creëren. Als je fluistert, zijn die plooien strak en gespannen en niet in staat om samen te komen op een manier die een gezond, resonerend geluid creëert.

5. Laat je stem goed opwarmen

Het doen van stemoefeningen, vergelijkbaar met stretchen voor het hardlopen, stimuleert de spieren rond je stembanden, waardoor je meer flexibiliteit en controle krijgt. In sommige opzichten is je stem als een auto.

Om de motor te laten spinnen, moet je hem de tijd geven om op te warmen, zodat hij optimaal functioneert. Als je stemplooien voldoende gehydrateerd zijn, is het veel gemakkelijker om je stem op te warmen. Hij is soepel en beweegt vrijer tijdens je vocale warming-up.

Stemoefeningen activeren ook het zuur in de spieren rond je stembanden, waardoor de pees in je keel kan uitrekken. Dit geeft je meer flexibiliteit en controle over je stemperformance.

Een zangtechniek is om je stem zachtjes over te laten gaan in het repertoire van de dag met zacht neuriën, waarbij je ervoor zorgt dat je kaak ontspannen is en er ruimte is voor resonantie. Door te gapen kan je stem ook soepel overgaan van de hoogste naar de laagste punten in je bereik, net als een pianist die over de toetsen glijdt.

Vergeet niet dat je stem een verlengstuk is van je lichaam en dat elk onderdeel, van top tot teen, een rol speelt in je zangprogramma. Schouderrollen, houdingsaanpassingen en ademhalingsoefeningen dragen allemaal bij aan de voorbereiding op je zangoptreden.

Pas dit dagelijkse ritueel van minstens 20 minuten warming-up toe, begin met eenvoudige deuntjes en ga geleidelijk over op grotere toonladders. Begin voorzichtig en verhoog de complexiteit van je oefeningen naarmate je stem zich aanpast. Deze aanpak leidt tot vocale beheersing en vergemakkelijkt een soepele overgang van oefenen naar optreden.

shure voice over mic

6. Bereid je een uur voor op je voice-over tekst

Het laatste uur voordat je een voice-over tekst moet inspreken en de opnamestudio ingaat is een cruciaal moment. Word minstens een uur voordat je je stem moet gebruiken wakker, zodat je tijd hebt voor dat laatste glas water om je lichaam te hydrateren en om je eventueel gemaakte dieetafspraken na te komen.

Drink een glas water een uur voordat je een voice-over moet inspreken. Onthoud dat het water pas effect heeft een uur nadat het is geconsumeerd. Als je verwacht dat water direct werkt, kun je alleen maar teleurgesteld worden.

Bescherm je stem tegen omgevingsfactoren, of het nu koud weer is of blootstelling aan rook en uitlaatgassen. Als je in een gebied woont waar je te maken hebt met koude temperaturen of grote hoogteverschillen, kan een sjaal of nekwarmer dienen als een beschermende barrière tussen je stem en de ruwe omgeving. Dit zorgt voor een soort barrière tussen je instrument en de lucht die je inademt, zodat niets je uitstekende zangprestaties in de weg staat.

Conclusie

Of het nu gaat om een commercial of voicemail inspreken: het leveren van een perfecte voice-over opname die boeit en inspireert is een kunstvorm die wordt verfijnd door een nauwgezette voorbereiding. We hebben gekeken naar de essentiële strategieën die ten grondslag liggen aan vocale uitmuntendheid, van de verjongende kracht van rust tot het belang van hydratatie. Dit zijn niet zomaar routines; het zijn de rituelen die een voice-over stem smeden die bij elk optreden een impact kan maken.

Onze voice-overs hebben al 7.500+
commercials en films ingesproken.

Zoek jij ook een professionele voice-over?
Regel het vandaag bij VoiceCowboys