24 september 2023

Hoe kun je (snel) leren stemacteren?

Anne
BLOGGER & MARKETEER | WAS OOIT BARISTA

Voordat we beginnen met stemacteren en alle voice-over oefeningen, heb je wel eens gehoord van Lex Passchier? Waarschijnlijk niet. Maar je kent hem wel. Hij is verantwoordelijk voor het stemacteer werk van SpongeBob, en hierdoor een zeer bekende Nederlandse voice-over.

En zo kunnen we nog wel 1.000+ stemmen opnoemen, waarvan je niet de naam kent maar de stem wel. Als je geïnteresseerd bent in stemacteren, dan zijn mensen zoals Lex degenen die je kunnen inspireren tijdens het leren stemacteren.

Cursus stemacteren

Als je hebt besloten om te gaan stemacteren, moet je veel investeren in het verbeteren van je vaardigheden. Je moet veelzijdigheid en flexibiliteit in je stem ontwikkelen. Dit vergt veel stemoefeningen en training. Gelukkig kun je met onze onderstaande tips je eigen cursus stemacteren ontwikkelen.

Haast je zeker niet om demo’s te sturen voordat je je stemvaardigheden hebt aangescherpt. Als je een komende auditie hebt, moet je je met intensieve training voorbereiden op de rol. Stemoefeningen verbeteren niet alleen je stem, maar geven je ook het zelfvertrouwen dat je nodig hebt om auditie te doen en die rol te krijgen.

Als je een voice-over auditie hebt, zorg er dan voor dat je de rol onderzoekt om je stemoefeningen aan te passen aan de rol. Om te slagen als stemacteur moet je jouw tekst ‘lezen’ met een stijl die past bij het type stemacteurrol dat je speelt.

Een stemacteur moet de woorden op een natuurlijke manier laten vloeien en passen bij het personage. Je moet voorkomen dat het klinkt alsof je een papier voor je hebt liggen en dit vergt veel oefening. Het echte kenmerk van een goede stemacteur is het vermogen om zich snel aan te passen en de vereiste stem te geven zonder voorafgaande blootstelling of aanwijzingen.

cursus stemacteren leren

Geld verdienen met stemacteren

Het beroep van stemacteren is in de loop der jaren enorm veranderd. Het is mainstream geworden nu er meer bekende acteurs te zien zijn in animaties en andere voice-over acts.

Van James Earl Jones als Mufasa in Lion King tot Antonio Banderas als Gelaarsde Kat in Shrek 2, het aantal Hollywood-sterren dat voice-over opdrachten aanneemt blijft maar groeien. Maar ook de Nederlandse voice-over markt groeit fors, en steeds meer bekende acteurs storten zich dan ook op het stemacteren.

Of je nu wilt trainen en specialiseren voor rollen in shows, films, videogames of commercials, het begint allemaal met de juiste stemacteeroefeningen. Je kunt als stemacteur werken in:

 • Typetjes inspreken: Animatie is uitgegroeid tot een van de populairste technologieën in de filmindustrie en marketing. In 2020 zal de wereldwijde animatiemarkt met dan 250 miljard euro bedragen. Geanimeerde producties, waaronder films, tv-programma’s, advertenties en documentaires, zijn populairder dan ooit en bieden stemacteurs ongelooflijke kansen op werk.
 • Commercials: Er is veel vraag naar ervaren stemacteurs voor reclameproducties. Deze reclames zijn op TV, radio, digitale marketingplatforms en in de bioscoop.
  Commentaarstem: Vertelde films en andere visuele werken bieden mogelijkheden als commentaarstem voor stemacteurs.
 • Vertalingen: Je kunt ook werken in voice-oververtalingen om anderstalige films, televisieseries of films te veranderen. Er is veel vraag naar nasynchronisatie. Het kan een anders eenvoudig werk omtoveren tot een fantastisch stuk.
 • Voicemails: Een voicemail laten inspreken door een bekende of mooie stem vinden mensen fanstastisch.

Het werkterrein van stemacteren is enorm gevarieerd en kan ook trainingen/e-learning, podcasts, videospelletjes, audioboeken, live-evenementen, awardshows, speelgoed en games, voertuig- en transporttechnologie, documentaires, telefoonberichten en IVR, promo’s en filmtrailers omvatten.

In de digitale media zijn er meer mogelijkheden voor stemacteurs met een beter salaris. Je moet de vereiste vaardigheden verwerven om zulke rollen te kunnen spelen. Vergeleken met film- en tv-acteerwerk is stemacteren minder competitief. Je moet echter wel je vaardigheden laten zien om die grote opening te krijgen.

stemactrice cursus

Je moet demo’s sturen naar potentiële klanten en meerdere audities voor rollen bijwonen om werk te krijgen. Een belangrijk voordeel van stemacteren is dat je werkt als freelancer, wat betekent dat je zelf je werktijden bepaalt.

Er is veel flexibiliteit verbonden aan de freelance levensstijl en je kunt ook online werken voor klanten over de hele wereld. Je moet echter wel proactief zijn om te overleven als stemacteur. Dit betekent dat je zoveel mogelijk audities moet doen. Neem voor elke auditie de tijd om je voor te bereiden met geteste en bewezen stemoefeningen.

Verder lezen over: Hoe kun je als voice-over geld verdienen?

Hoe word je een écht goede stemacteur?

Nu je de mogelijkheden van stem acteren kent, is het tijd om aan de slag te gaan. Zelfs de beste stemacteurs moeten trainen omdat dit hun werk makkelijker maakt en hun prestaties verfijnt. Hoewel er mensen zijn die van nature een goede stem hebben, hebben de beste stemacteurs aan hun merk gewerkt door middel van uitgebreide training.

Als je stemacteeroefeningen doet, krijg je meer controle over je stem. Daarna zul je het gemakkelijker vinden om een onberispelijk optreden te geven tijdens een auditie.

Hieronder volgen enkele van de beste stemoefeningen die worden aanbevolen door professionele stemacteurs:

1. Dagelijks hardop lezen

Wil je goed worden in stemacteren, begin dan met elke dag minstens een uur hardop te lezen. Het is niet de makkelijkste oefening. Maar de impact die het heeft op je stem is verbazingwekkend!

Je hoeft je niet te veel te richten op voice-over scripts. Kies in plaats daarvan een willekeurige geschreven tekst en begin met oefenen.

Van advertenties in tijdschriften tot krantenartikelen, er is veel beschikbare geschreven tekst die je kunt gebruiken. Het idee is om je stem te oefenen en jezelf gewend te maken aan hardop spreken. Als je iemand kunt vinden die je eerlijke feedback kan geven, des te beter.

2. Leer je harde P’s af

Harde P’s zijn volgens VoiceCowboys frustrerend omdat ze de flow van je stem beïnvloeden. Om ze te verminderen kun je een klein stukje papier voor je mond houden.

Zeg hardop: Pieter Piet pakte precies gepelde peren totdat je de afstand tussen het papier en je mond verkleint. Zorg ervoor dat je de hand die het papier vasthoudt al die tijd niet beweegt.

3. Potlood bijtoefening

Ondanks dat de helderheid van spreken een stevige ambacht is om te perfectioneren, is het haalbaar door oefening. Bij deze oefening moet je een potlood vasthouden en het tussen je tanden zo ver mogelijk naar achteren bijten.

Zodra je dit hebt gedaan, begin je een tekst of je script te lezen met het potlood in positie. Na een paar takes verwijder je de pen en lees je het script opnieuw. Het is een geweldige stemoefening om de helderheid van je stem te verbeteren.

4. Neem de tijd

Je moet jezelf trainen om het rustig aan te doen als je je stem oefent. Neem ongeveer vijf minuten de tijd om in je karakter te komen. Het is een van de meest natuurlijke trucs voor stemacteeroefeningen.

Door in je karakter te komen voor een sessie, bespaar je veel tijd. Je zult ook een betere performance geven.

Haast je niet bij elke take; dit kan je optreden verpesten. Het zal je angst alleen maar vergroten en uiteindelijk tot frustraties leiden.

stemacteur worden

5. Luister je oefeningen terug

Van terugluisteren kun je leren, ook bij stemacteren. Als je oefent, zorg er dan voor dat je elke take opneemt en je zult veel leren. Als je een coach of een vriend hebt die meeluistert, waardeer je hun inbreng over je optreden misschien niet.

Maar als je naar de playback luistert, krijg je een nieuwe kijk op alles. Het is gemakkelijker om je zwakke punten te identificeren en deze te verbeteren. Stel je tijdens het afspelen de volgende vragen:

 • Is mijn verbuiging uitstekend of slecht?
 • Welke woorden benadruk ik? Zijn het de juiste woorden?
 • Is mijn uitspraak goed of moet ik die verbeteren?
 • Hoe is mijn tempo? Te ontspannen of te hectisch?
 • Kan dit over muziek heen worden voorgelezen en nog steeds duidelijk worden gehoord?
 • Kan mijn stem over afleidingen heen komen, bijvoorbeeld als ik als reclameboodschap gebruik?

Deze vragen helpen je om objectieve feedback te krijgen over je stem en je prestaties. Playback helpt je ook om de sterke punten van je stem te identificeren, die je vervolgens kunt gebruiken om uitstekende optredens te geven.

6. Word vrijwilliger om voor te lezen bij elke gelegenheid

Is er een gelegenheid waarbij iemand een geschreven tekst moet voorlezen? Misschien heeft de klas van je nichtje of neefje iemand nodig die een script voorleest? Wanneer zich een gelegenheid voordoet om je stem te oefenen, grijp die dan aan.

Je zult niet alleen je stem verfijnen, maar ook dat zelfvertrouwen voor de microfoon krijgen. Bovendien krijg je ook de kans om een aantal van de vaardigheden die je hebt geleerd in de praktijk toe te passen.

7. Luister naar commercials en probeer ze uit

Als je je stemoefeningen hebt verbeterd, moet je naar een ander niveau. Commercials zijn een uitstekende plek om te beginnen als je je stemtraining wilt verbeteren.

Luister naar commercials en neem ze op. Oefen met de commercials en neem je stem op. Vergelijk nu de originele commercial met je opname en voer een objectieve beoordeling uit. Dit is een geweldige stemoefening om alle aspecten van je stem te verbeteren, waaronder toonhoogte en uitspraak.

8. Bezoek je plaatselijke theater en ga het podium op

Heb je plankenkoorts? Vergeet het maar, want oefenen in je plaatselijke theater is een van de meest effectieve stemacteerstrategieën. Je hoeft niet voor mensen te oefenen, maar als je kunt, sleep dan wat vrienden mee om naar je te luisteren. Dit is een van de meest effectieve technieken om te oefenen met stemacteren.

stemacteerwerk

9. Behandel je stem met vriendelijkheid

Je stem is je instrument. Zonder stem zul je niet slagen in stemacteren of worden aangenomen bij een stemmen bureau. Daarom moet je goed voor je stem zorgen, zelfs als je intensief oefent. Hoe doe je dit:

 • Oefen goede ademhalingspatronen om je stembanden niet onnodig te belasten.
 • Hydratatie is de hele dag door van vitaal belang. Neem water bij je maaltijden en heb altijd een flesje water bij je.
 • Een stemacteur vermijdt plaatsen waar je veel moet schreeuwen.
 • Fluisteren kan je stem en dus het stemacteren ook verpesten, dus vermijd het.
 • Je moet voldoende rust nemen (minstens zeven uur) om je stembanden te laten rusten.

10. Ademhaling

Veel mensen die beginnen met stemacteren zijn gespannen en vergeten te ademen. Het beïnvloedt hun stem en verpest hun opnames. Je moet onthouden dat lucht die over je stembanden beweegt je stem produceert. Als je niet ademt, verstikt dit het geluid.

Niet ademen heeft ook invloed op de snelheid van het lezen, omdat je onderweg moet pauzeren om meer adem te halen. Haal dus diep adem, adem dan langzaam uit en glimlach.

Klaar om stemacteerwerk te genereren?

Klaar om stemacteren te proberen? Een echt goede voice over worden en genoeg stemacteerwerk genereren kan voor sommige mensen lastig zijn. Maar met deze oefeningen om te leren stemacteren wordt het wat makkelijker.

De bovenstaande oefeningen bereiden je voor op de ontberingen van het stemacteren en verfijnen je stem. Je hebt altijd een streepje voor tijdens audities als je deze oefeningen serieus neemt.

Start gewoon en gebruik deze tips voor je dagelijkse oefeningen stemacteren.

Stemacteren

Workshop stemacteren

In Hilversum, het hart van de audio- en media-industrie, organiseren stemmenbureaus een exclusieve workshop over voice acting en een masterclass in storytelling voor animatiefilms. Verrijk je kennis met de expertise van gerenommeerde voice over artists, waaronder acteurs van beroemde films die je laten weten hoe je stem acteur worden kunt met hun goede workshop.

Cursus voor freelancers die voice over willen worden

Ontdek de kunst van voice dubbing, krijg inzicht van een ervaren schrijver en verbeter je vocal skills als vocalist. Deze cursus is ideaal voor freelancers, acteurs en iedereen die geïnteresseerd is in het beroep van voiceovers en voiceover. Of je nu droomt van het schrijven voor Disney of het lenen van je stem, hier start jouw verhaal.

Je las een bericht in de categorie:

 • Stemacteren
Onze voice-overs hebben al 7.500+
commercials en films ingesproken.

Zoek jij ook een professionele voice-over?
Regel het vandaag bij VoiceCowboys