Ben je een aanstormend freelance voice-over talent of een professioneel YouTuber? Dan wil je natuurlijk je video voorzien van een vette voice-over. En die maak je natuurlijk met een goede voice-over microfoon. We geven je twee tips: tip #1 is de goedkoopste, en tip #2 is de beste oplossing (maar wel iets duurder).

Vroeger was dit een duur geintje. Je moest allerlei 19-inch apparatuur kopen, en een kleine voice-over studio was al snel een soort regiekamer. Alleen bekende stemmen konden dit betalen en werden zodoende als voiceover gezocht. Tegenwoordig gaat dat anders, maar maak niet de fout door de goedkoopste voiceover microfoon te kopen. Want de beste microfoon is in onze ogen slechts enkele tientjes duurder!

rode nt usb microfoon

Tip 1: Rode NT-USB studio microfoon

De reden dat al die dure randapparatuur tegenwoordig niet meer nodig is, is dat de computer deze via software vervangt. Die dure randapparatuur zit virtueel in de software die je gebruikt, zoals Adobe Audition.

Audition wordt door erg veel stemmen van ons voice-over bureau gebruikt, omdat het supersnel draait en al op een simpele laptop is te installeren. Het enige dat je dan nog nodig hebt is… een USB microfoon. Maar, vergeet de Blue Yeti’s waar iedereen het over heeft. Gehyped door Youtubers, die (jammer jongens!) niet de allerbeste oortjes hebben en elkaar klakkeloos kopiëren.

Nee, er is een mic op de markt die werkelijk bijna klinkt als een echte studio microfoon, en hij heet: De Rode NT-USB. Rode (of eigenlijk Røde) is een microfoon merk dat al in de jaren ’60 is opgericht, dus ja, ze hebben inmiddels wel het e.e.a geleerd over microfoon opnamen.  De Rode NT-USB is eigenlijk meteen de allerbeste USB oplossing die er is, en met prijzen schommelen zo rond de €150 euro.

Niet heel duur dus, zeker als je je beseft dat er beginnende voice-overs zijn die dit met één betaalde opdracht van een stemmenbureau al hebben terugverdiend. Ook is deze USB microfoon ideaal voor videomakers die zelf iets moeten opnemen.

Tip 2: De beste voice-over opname set

De eerder omschreven Rode NT-USB microfoon is de allerbeste als je direct met USB je laptop in wilt gaan, maar, hij legt het wel echt af van een microfoon die werkt met een aparte & compacte microfoon versterker. Grootste voordeel is dat je iedere professionele microfoon op zo’n versterker kunt aansluiten.

Doordat de usb-versterker niet in de microfoon zelf hoeft worden gepropt is de kwaliteit simpelweg beter. Wanneer je echt grote commercial moet doen, dan wil je dit. Maar ook voor klussen als een bedrijfsfilm voice over inspreken is deze combo een must. En wij hebben de beste combo al voor je gevonden!

Na tientallen USB microfoon versterkers en studio microfoons te hebben getest, raden we deze set aan als een set dat voor een paar honderd euro werkelijk studiogeluid aflevert. Dit heb je nodig:

beste voice over opname set

1. sE Electronics X1S (koop vocal pack met plopkap!)
2. Audient iD4 (de besproken usb microfoon versterker)
3. Tafelvoetje om de sE Electronics X1 S op te schroeven

Als je dit installeert weet je echt niet wat je hoort. Best kut dat die Chinezen met hun sE X1S alle Duitse microfoon-kwaliteit kopiëren, maar ja – je kwam om deze blogpost omdat je een goedkope voice-over microfoon nodig hebt en meteen punten wilt scoren met je opnamen.

Huh, wat is Audient?! Audient is een zeer gerenommeerd merk, bekend van mengtafels van 10.000 euro of meer. Hun befaamde microfoon-versterker ‘geven’ ze nu als marketingstunt weg middels de iD4. Deze set = nooit meer verder zoeken. Tot dat er een nieuwe Chinees opstaat natuurlijk ;-). Deze set kost samen ongeveer 300 euro.

Natuurlijk zijn ook echt vet dure microfoons zoals Neumann en de duurdere lijn van Rode, maar geloof ons: alleen een kenner zal misschien het verschil kunnen horen. Leuk dus als je genoeg geld hebt verdient met je eenmanszaak Voice Over Huren om vervolgens een microfoon van €2.000 te gaan kopen. Tot die tijd kun je het echt prima af met de hierboven geprezen combinatie.