14 oktober 2019

De 5 populairste voice-over software opties

Anne
BLOGGER & MARKETEER | WAS OOIT BARISTA

Of je nu een professionele voice-over bent van VoiceCowboys, of iemand met een goed idee voor een podcast: na het uitzoeken van een voice-over microfoon zul je ook de voor jou meest geschikte voice-over software moeten bepalen. Wij zetten de meest gebruikte betaalde én gratis voice-over programma’s voor je op een rij.

Gratis software klinkt niet slechter
Het belangrijkste om te weten is dat de gratis voice-over tools die verkrijgbaar zijn, niet slecht klinken. Ze nemen immers ook digitaal op, en afgezien van het ontbreken van functies om in extra hoge kwaliteit op te kunnen nemen, zit het nadeel van deze tools vooral in het gebruik ervan.

Premium tools zijn vooral handiger
Aangezien gebruikers van premium voice-over tools betalen voor het gebruik ervan, kan en wordt er uiteraard veel meer aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid en snelheid van een tool. Je zult er dus sneller aan gewend raken en daarnaast hoogst waarschijnlijk ook sneller mee kunnen werken.

Wat de meeste professionele voice-overs doen is vooral eerst investeren in goede voice-over hardware (in de meeste gevallen een goede USB audio interface en microfoon) en vervolgens, wanneer de opdrachten of podcasts in frequentie omhoog gaan, investeren in premium voice-over software.

Het kiezen van de juiste software is iets persoonlijks, maar VoiceCowboys heeft een belrondje gedaan langs haar meest populaire voice-overs, om te ontdekken welke programma’s het meest worden gebruikt. Daaruit komen twee duidelijke winnaars, qua betaalde en gratis variant.

Top 5 meest gebruikte voice-over programma’s
1. Adobe Audition (betaald & proefversie)
2. Pro Tools (betaald & gratis)
3. Audacity (gratis)
4. GarageBand (gratis op Mac)
5. Logic Pro X (betaald op Mac)

1. Adobe Audition (betaald & proefversie)
Adobe is een populaire aanbieder in het professionele segment, van oudsher vooral bekend natuurlijk van Photoshop (beeldbewerking) en Premiere (filmbewerking). Na de acquisitie van CoolEdit lang geleden, is het nu dus bekend onder Audition.

We kunnen Adobe Audition samenvatten als het meest gebruiksvriendelijke pakket. Simpel in gebruik en komt met veel gratis plugins (eq’s, compressors, etc.) om je opname (veel) beter te laten klinken. Er is een gratis proefversie beschikbaar! Biedt compatibiliteit met alle belangrijke besturingssystemen. Ga voor meer informatie naar de Adobe Audition-website.

2. Pro Tools (betaald en gratis)
Pro Tools van Avid wordt beschouwd als de meest geavanceerde voice-over software. Het pakket is al 25 jaar beroemd om zijn mogelijkheden en perfecte integratie met de gelauwerde Waves plugins, die veruit het beste klinken qua audionabewerking. De meeste voice-overs hebben dit echter niet nodig.

Pro Tools wordt het meest gebruikt in studio’s die zich hebben toegelegd radio- en tv-commercials produceren. In dat geval wil je werken met veel nabewerkings- en geluidseffecten, en zul je dus veel plugins op veel verschillende sporen willen opnemen. De voice-over zelf gebruikt vaak maar één of twee sporen. Pro Tools is iets lastiger om te leren dan Audition.

3. Audacity (gratis)
De eerste aanraking met audiobewerking hebben de meeste mensen met Audacity. Dit is een gratis voice-over pakket en heeft geen professionele (betaalde) versie, waardoor de marketing van deze tool als vanzelf gaat. Ook wij schrijven er nu over.

Audacity is behoorlijk basic, waardoor het relatief snel te leren is. Toch is Audition veel intuïtiever, maar daar betaal je dan ook iets voor. Ook ontbreekt het in Audacity aan echt bruikbare plug-ins om je audio of voice-over beter te laten klinken. Nu doet vaak je opdrachtgever de nabewerking, dus dat is voor een voice-over niet heel erg.

4. GarageBand (gratis op Mac)
GarageBand is de uitgeklede versie van Logic. Het bevat opties voor audionabewerking en als je er mee hebt leren werken een prima voice-over programma. Binnen ons stemmenbureau gebruiken we GarageBand amper, maar dat is omdat wijzelf Pro Tools het meest compleet vinden en voor simpele editing liever Audition gebruiken.

5. Logic (betaald op Mac)
Logic Pro X is de professionele versie van GarageBand, dus onze review van GarageBand is hier deels op van toepassing. Je moet weten dat, in het algemeen gesproken, Logic vaker voor muziekproducties wordt gebruikt en Pro Tools voor spraak- en audioproducties in het algemeen. Voice-overs die Logic gebruiken zijn daarom vaak in ons geval songwriters die al gewend aan Logic zijn.

En de beste software is.. wat voor joú werkt!
Net zoals de eeuwige discussie tussen MacOS en Windows gebruikers, zo is dat ook met voiceover software het geval. De meest ideale software voor is een mix van opties, betaalbaarheid en vooral gebruikservaring. Heel persoonlijk dus. In het geval je regelmatig vooral voice overs moet bewerken, vinden wijzelf Audition de meest logische keuze. Gelukkig is er een proefversie om eerst te testen.

Onze voice-overs hebben al 7.500+
commercials en films ingesproken.

Zoek jij ook een professionele voice-over?
Regel het vandaag bij VoiceCowboys