27 oktober 2016

Gratis voice-over maken

Anne
BLOGGER & MARKETEER | WAS OOIT BARISTA

Huh? Ik kom bij een stemmen-bureau en ik krijg tips hoe ik zélf een gratis voice-over kan maken? Ja, why not! Er is niets geks aan om zelf je voice-over in te spreken en het is bovendien nog kosteloos ook. Als je het concept er maar op aanpast. Daarmee bedoelen we niet een voice-over nadoen, maar juist jezelf blijven. Hartstikke cool.

Natuurlijk zal een betaalde voice over van VoiceCowboys waarschijnlijk beter klinken, maar als je geen (enorm) accent hebt en zelf het onderwerp bent, kan het best. Denk bijvoorbeeld aan een videopresentatie over de vorderingen van je bedrijf die je vervolgens in Mailchimp naar je relaties stuurt. Het is maar een suggestie.

Wat bij de meeste DIY voice-overs misgaat is dat niet de tactieken van een pro worden gebruikt. Want je mag dan niet de meest geoefende voice-over zijn, maar daarom hoef je nog niet de interne microfoon van je laptop of iPad te gebruiken. Daarom direct onze eerste tip.

voice over maken

Tip 1: Gebruik een goede microfoon

Investeer een klein beetje, en het lijkt alsof je in een studio van 50.000 euro staat. Bijvoorbeeld deze Rode NT-USB. Deze plug je in je laptop, en bijna alle recording software herkent meteen deze stoere mike. Eigenlijk iedere USB-microfoon van boven de 150 euro klinkt trouwens prima, maar over deze horen we superveel goede verhalen.

Tip 2: Gebruik voice-over software

Nu is het in iMovie erg makkelijk een voice-over toe te voegen, maar misschien wil je juist gebruikmaken van specifieke voice-over software. Je kunt zo nog makkelijker je uhtjes of versprekingen eruit halen. Ook kun je je stem beter laten klinken dankzij plugins. Wanneer je gebruikmaakt van Adobe Premiere, willen we zeker Adobe Audition aanraden. In onze longread ‘Wat is een voice-over?’ vind je alle (gratis) software.

Tip 3: Gebruik een iPad

Wanneer je een laptop met ssd-geheugen hebt is dat ook uitstekend en anders willen we het gebruik van een iPad aanraden. Waarom? Omdat deze opties geen geluid maken en daarom zijn ze ideaal om een tekst vanaf te lezen. Daarbij kan je makkelijker je tekst aanpassen dan wanneer je iets op papier hebt genoteerd. Duh! 😉

Tip 4: Vind een droge ruimte

Een droge ruimte is een plek die niet galmt en daardoor warm klinkt. De meeste kantoorruimtes galmen enorm, omdat grote kantoortuinen de trend zijn. Niet ideaal dus voor het opnemen van je voice-over. Tip: neem op in een (slaap)kamer waar gordijnen hangen. Hoogpolig tapijt i.c.m. een laag plafond is helemaal ideaal.

voice over vrouw

Algemene Yeah’s & Meh’s:

Yeah’s:

– Drink thee vooraf om je stem beter te laten klinken
– Drink water op kamertemperatuur tijdens je opname
– Spreek 10-15 cm van je microfoon, anders klinkt het ‘hol’
– Warm je stem eerst goed op door het script 3x hardop te lezen

Meh’s:

– Het dragen van juwelen (sorry girls, maakt lawaai)
– Opnemen in MP3 (kies altijd .WAV)
– Melk drinken voor of tijdens je opname
– Te dicht of te ver van je microfoon (test wat het beste klinkt)

Zoals je ziet is het maken van een gratis voice-over voor iedereen bereikbaar. Schrijf het script vooral niet alsof je een pro voice-over bent, maar laat gewoon horen dat je het zelf bent. Mocht je de smaak te pakken hebben gekregen denk dan ook aan het professionaliseren van je voicemail, hier lees je al onze voicemail tips.

Tot slot nog dit. Sommige mensen gaan overdreven articuleren wanneer ze een hoofdtelefoon opdoen. Probeer in zo’n geval of het inspreken zónder hoofdtelefoon voor jou beter werkt.

En wanneer je er écht niet uitkomt.. bekijk je even de voice-overs van VoiceCowboys. 😉

Onze voice-overs hebben al 7.500+
commercials en films ingesproken.

Zoek jij ook een professionele voice-over?
Regel het vandaag bij VoiceCowboys