28 juni 2021

Wie is die nieuwe voice-over stem van NS?

Anne
BLOGGER & MARKETEER | WAS OOIT BARISTA

Frequente treinreizigers opgelet: de Nederlandse Spoorwegen heeft een nieuwe voice-over stem! De bekende Nederlandse voice-over stem Karin van As neemt de plaats in van die andere hele bekende voice-over: Tuffie Vos. Vos had de eer om maar liefst 25 jaar ‘de stem’ van NS te zijn, maar inmiddels klinkt er op enkele stations ook een andere stem uit de NS luidsprekers.

Nederlandse voice-over Karin van As

Sinds vorige week is Karin van As te horen op het traject Leiden Lammenschans en Soest-Zuid, en dit wordt gaandeweg uitgebreid naar alle NS-stations in Nederland. Het vervoersbedrijf denkt dat voor 2022 op alle stations de stem van Van As is te horen. NS koos niet zomaar voor een nieuwe omroepster, hier ging een uitgebreide stemcasting aan vooraf waar veel (bekende) Nederlandse voice-overs aan meededen.

Voice-over casting mét stemonderzoek

Bijzonder aan de voice-over casting voor NS is dat onderzoeksbureau Neurensics werd gevraagd om met de shortlist van voice-overs een hersenonderzoek te doen onder meer dan 20 reizigers. Zo werd onderzocht welke stem het beste uit de bus kwam, waarbij met name werd gekeken welke stem negatieve emoties het beste verzacht. Belangrijk bij vertragingen en andere incidenten. De stem van Van As blijkt hiervoor het meest geschikt.

NS voice-over generator

Een ander voordeel is dat Karin van As is gezegend met een goed verstaanbare en vriendelijke voice-over stem, die ook geschikt is voor de NS als voice-over generator, ook wel text-to-speech techniek geheten. Dit is een computerstem techniek om Van As alle speciale boodschappen te kunnen laten zeggen, zonder dat zij dit fysiek als voice-over hoeft te doen. Geheel geautomatiseerd dus.

Een nieuwe voice-over stem is altijd wennen

Het zal ongetwijfeld een tijdje duren dat frequente treinreizigers zijn gewend aan ‘hun’ nieuwe NS stem. Logisch ook, want de stem van Tuffie Vos was al sinds 1996 op NS-stations te horen en de NS schat dat de voice-over stem van Vos daarbij 2,5 miljoen keer een mededeling overbracht. Kortom, de NS gaat van de ene goede stem naar de andere goede stem, waarbij men zeker niet over één nacht ijs is gegaan qua stemkeuze.

Onze voice-overs hebben al 7.500+
commercials en films ingesproken.

Zoek jij ook een professionele voice-over?
Regel het vandaag bij VoiceCowboys