10 mei 2018

Commotie in België om heftige radiospot

Anne
BLOGGER & MARKETEER | WAS OOIT BARISTA

Nieuws uit een land waar VoiceCowboys ook actief is: ons geliefde België. Enkele Vlaamse voice-overs melden dat er bij onze zuiderburen nogal wat te doen is over een nieuwe radiocommercial van dierenrechtenorganisatie Gaia. In België is al enige tijd een discussie gaande over het dierenwelzijn van biggen, met name toen er schandalen aan het licht kwamen toen men met verborgen camera’s wist te filmen bij enkele varkenshouderijen.

De nieuwe radiospot van Gaia gaat er hard in. Een Vlaamse stemacteur trapt de spot af met: “Goedendag, wij zijn de wrede boeren, en wij doen de castratie zonder verdoving.” Eigenlijk is dit een gekuiste vertaling, de ongecensureerde versie kun je hieronder beluisteren. De Belgische boeren-belangenvereniging ABS heeft de spot al gehoord: “Laag bij de gronds”, zo klinkt het bij monde van Hendrik Vandamme.

De hele castratie draait om het voorkomen van de berengeur bij biggen, die kan vrijkomen bij het verhitten van varkensvlees. Een alternatief is het inenten van de biggen, maar dan mag het vlees niet worden geëxporteerd naar Duitsland, wat een grote afzetmarkt is voor de boeren. Castratie is dan voor de boeren de meest logische oplossing, zo zeggen ze. Echt diervriendelijk is die methode niet noemen, zo bleek uit de beelden die ook de Nederlandse nieuwsrubrieken haalden.

Gaia is voorlopig niet van plan de radiospots off-air te halen. Dat de radiocommercial hard is ontkent de organisatie niet, dat was juist de bedoeling. Ann de Greef van Gaia: “Onze eerste campagne over biggen castratie dateert al van 2000. We hebben al veel geduld gehad, maar ze weigeren om te stoppen met het castreren van biggen.” De organisatie benadrukt tevens dat een bedrijf als McDonald’s al is gestopt met het gebruik van gecastreerde varkens.

Radioreclame werkt

Gezien het maatschappelijke debat dat in Vlaanderen is ontstaan, heeft deze radiocampagne in ieder geval zijn doel bereikt. Wellicht inspireert de campagne Wakker Dier voor een versie met Nederlandse stemacteurs. Ook toont deze Belgische radiocampagne aan dat radio als massamedium nog niets aan kracht heeft ingeboet.

Lees meer over: Kosten adverteren radio

Onze voice-overs hebben al 7.500+
commercials en films ingesproken.

Zoek jij ook een professionele voice-over?
Regel het vandaag bij VoiceCowboys