8 september 2018

Winnaars Dutch Podcast Awards

Anne
BLOGGER & MARKETEER | WAS OOIT BARISTA

Bijna 2 op de 3 Nederlanders luistert wel eens podcasts, zo kopte Adformatie vorige week. BNR is een radiostation dat al een aantal jaren flink inzet op podcast. De audiosnacks van het station lenen zich perfect voor herdistributie als podcast. Als podcast pionier nam BNR dan ook het initiatief voor de Dutch Podcast Awards, waarmee ook extra aandacht wordt gegenereerd voor dit audiotype. 

De dames van het audiocollectief Schik & VPRO Dorst sleepten met  ‘Bob’ de eerste Dutch Podcast Award in de wacht. Volgens de jury gaat Bob over iets kleins, maar heeft het de spanning van een crimeverhaal: “Als luisteraar raak je vergroeid met de hoofdpersoon en word je meegezogen in het proces.” De winnaar kreeg bijna alle stemmen van de jury en won eerder ook De Tegel, de belangrijkste journalistenprijs.

50.000 stemmen

Voor de eerste editie van de Dutch Podcast Awards waren 60 podcasts genomineerd. Andere awards waren er voor De Eeuw van de Amateur in de categorie Journalistiek & Media en De Technoloog in Tech & Innovatie. Als beste podcast presentatrice viel Lamyae Aharouay in de prijzden en Michiel Veenstra als beste presentator.

De vakjury stond onder leiding van Wilbert Mutsaers (Spotify), Gert-Jaap Hoekman (NU.nl), DJ’s Giel Beelen en Ruud de Wild en media-columnist Marianne Zwagerman. Sinds 25 mei kon worden gestemd op de genomineerde podcasts, waarbij de publieksstemmen meetelden voor 70% en de vakjurystemmen voor 30%. In totaal werden er door de organisatie 50.000 publieksstemmen verzameld.

Toekomst voor radio

Volgens mede-organisator, presentator en voormalig voice-over Sjors Fröhlich zijn podcasts de toekomst voor radio. Fröhlich tegenover De Volkskrant: “Relatief veel jonge professionals luisteren ernaar en zijn opgegroeid met on-demand. Na Netflix voor video en Spotify voor muziek is het nu de beurt aan on-demand audio. Op je eigen tijd kunnen luisteren naar mooie, enthousiaste en informatieve verhalen is een groot goed.”

Alle winnaars op een rij

Nieuws & PolitiekDe Willem Podcast
Journalistiek & MediaDe Eeuw van de Amateur
Tech & InnovatieDe Technoloog
Kunst & CultuurDe Grote Harry Bannink Podcast
StorytellingBOB
Lifestyle & SportIk ken iemand die..
ZakelijkRudi & Freddie
Beste presentatorMichiel Veenstra
Beste presentatriceLamyae Aharouay
Branded KLM
Trend Ochtend in Pretparkland

Power to the podcast!

Deze awards zijn een aanmoediging voor alle podcastmakers. Ook steeds meer merken – met KLM als categorie-winnaar voorop – zullen inspelen op deze nieuwe audiotrend, waardoor de kwaliteit én populariteit van podcasts alleen maar toenemen. Als audioleverancier (Psst! voice over kopen? ;-)) juichen we deze ontwikkelingen toe. En onze favoriet: de media-podcast van Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth.

Wat kost een podcast inspreken? Bekijk de actuele voice over tarievenlijst.  

Onze voice-overs hebben al 7.500+
commercials en films ingesproken.

Zoek jij ook een professionele voice-over?
Regel het vandaag bij VoiceCowboys