30 augustus 2016

Zelf een explanimation of uitlegvideo maken

Anne
BLOGGER & MARKETEER | WAS OOIT BARISTA

In dit artikel gaan we het hebben over de uitlegvideo, in de getekende variant bekend als explanimation. Want je kan dagenlang achter je toetsenbord blijven plakken voor dat ene stukje tekst dat jouw bedrijf of dienst moet uitleggen, maar soms is een uitlegvideo het enige wat je nodig hebt.

Je weet wel, zo’n heerlijke animatie video op een website die in 30 seconden het hele verhaal vertelt. Geen wonder dat een explanimation zo populair is!

En dan bedoelen we bijvoorbeeld dit:

Nieuwe hippe explanimation bedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond, waarbij we WeVoke, de maker van het bovenstaande filmpje, zeker bij je willen aanraden. Maar je kan ook op jacht gaan naar een freelancer door bijvoorbeeld een oproep op Facebook te plaatsen. Denk hierbij aan de Facebook groep rondom video. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen.

Een bedrijf gespecialiseerd in explanimation is misschien iets duurder (immers gewild en werk genoeg), maar je hebt wel een goed beeld van hun kwaliteit doordat deze bedrijven graag hun complete portfolio etaleren. Freelancers zijn wellicht voordeliger, maar daarbij kan het lastiger zijn om de kwaliteit in te schatten.

Maar je zou ook kunnen overwegen om zelf je explanimation of uitlegvideo te kunnen maken. Het is echt minder moeilijk dan je denkt. In dit artikel zetten we de mogelijkheden voor je op een rij.

Welk uitlegvideo kies je?

Allereerst is het belangrijk welk type uitlegvideo of explanimation geschikt is voor jouw bedrijf of product. Er zijn veel varianten maar deze zijn het bekendst: een video met presentator, explanimation op basis van infographics, whiteboard explanimation, screencast uitlegvideo (screenshots van je scherm, hier komen we zo op terug) of zelfs een compleet getekend cast met je medewerkers in animatievorm kan.

Bedrijfsfilms waarbij personeel aan het woord komt kunnen soms een tikkeltje knullig overkomen. Immers, niet iedereen blijkt eenmaal op het scherm opeens een ware ster. Door te gaan voor medewerkers in animatievorm kun je in een explanimation de meest ideale situatie presenteren.

Die laatste vorm is natuurlijk lastiger zelf te maken, maar we geven hem wel graag als idee bij je aan voor misschien een later stadium.

Een uitlegvideo met jezelf of een klant

Voor bedrijven met een fysiek product kan een video met ‘echte mensen’ ook goed uitpakken: dus gewoon door jezelf of een tevreden klant gepresenteerd. De meeste smartphones nemen video op in HD-kwaliteit, dus in feite is dit echt goed zelf te doen. Je zou hierbij kunnen overwegen om je smartphone in een statief te zetten, iets wat de kwaliteit enorm ten goede komt.

Er zijn zelfs statief adapters verkrijgbaar, waarmee je een smartphone op een fotostatief kan zetten die je misschien al in huis hebt. Denk wel aan de belichting van je zelf gemaakte uitlegvideo: liefst opgenomen in de lichtste kamer en bij donker weer zoveel mogelijk lampen aan. Bij video heb je niet snel teveel licht.

explanimation opnemen

Een screencast van je website

Een screencast is waarschijnlijk het snelst door jezelf gemaakt. Het is in feite een live opname van je browser. Terwijl je de website bezoekt neemt een screencast alle handelingen op. Zet er een voice-over onder en klaar is Kees! Ideaal als je klanten aan de hand van je website iets wil uitleggen.

De meest gebruikte tool is Screencastify, en deze is er als een extensie voor Google’s Chrome browser. Handiger kan dus niet. De tool is gratis, maar wel gelimiteerd tot 10 minuten en je zou een watermerk kunnen zien.

Wil je dit laatste niet, kan je deze beperkingen weghalen door te gaan voor de betaalde versie van slechts 20 euro. Kortom, een uitstekende oplossing, kijk maar:

Een explanimation in de cloud

Een animatie is misschien wat lastiger om zelf te maken wanneer je dit nog nooit hebt gedaan. Toch zijn ook op dit gebied doe-het-zelf oplossingen. Een aanrader is GoAnimate, waar je gewoon met vooraf geproduceerde karakters en scenes je eigen explanimation in de cloud kan produceren.

Prijzen kunnen net zoals voice over prijzen variëren, maar het is zeker een voordelig alternatief ten opzichte van de bedrijven die een op maat gemaakte explanimation aanbieden.

explanimation maken

Een whiteboard uitlegvideo maken

Als je goed bent in het tekenen op een whiteboard, of je kent iemand die dat is, dan zou je ook een zelfgemaakte whiteboard uitlegvideo kunnen overwegen. De truc is dit: je tekenhandelingen opnemen met de time-lapse functie. Mensen denken niet vaak aan deze mogelijkheid, dus je hebt meteen een hele originele uitlegvideo!

Hoe monteer je de voice-over?

Sommige tools in de cloud bieden ook mogelijkheden om muziek of een voice-over onder je beelden te zetten,maar wanneer je bijvoorbeeld beelden hebt geschoten met je telefoon zal je dat even op je computer moeten doen. De gratis programma’s Movie Maker (Windows) en iMovie (Mac) kunnen dit uitstekend.

In een kwartiertje heb je het geregeld, maar als je problemen ondervindt kun je even op YouTube een uitlegvideo bekijken hoe dat werkt. Ook zou je natuurlijk een freelance video-editor kunnen vragen die dit in een half uurtje voor je doet.

voice-over monteren

Start met een script

Voor welke explanimation je ook gaat: start altijd met een script. Net als een voice-over niet zomaar een tekst inspreekt, zo geldt dit ook voor jouw video. Denk vooral aan je belangrijkste punten en de voordelen van je bedrijf of product.

Stel jezelf de vraag: wat onderscheidt mijn bedrijf van de rest? En laat al het overbodige achterwege, ook wel bekend als de kunst van het weglaten. Succes!

Onze voice-overs hebben al 7.500+
commercials en films ingesproken.

Zoek jij ook een professionele voice-over?
Regel het vandaag bij VoiceCowboys