26 januari 2018

Voice-over tips van onze casting managers

Anne
BLOGGER & MARKETEER | WAS OOIT BARISTA

Bij VoiceCowboys zijn we 7 dagen per week in de weer met voice-overs, en in die hoedanigheid hebben we dagelijks te maken met vele stemmen en klanten die op zoek zijn naar een stem. Wat zijn de ervaringen van onze casting managers waar beginnende stemmen van kunnen leren? Je leest het in dit blog.

Dave Leusink
Dave is de aanstichter van VoiceCowboys 🙂 en meer dan 15 jaar werkzaam in de Nederlandse media. Dave zoekt én luistert nog steeds dagelijks stemmen voor films en reclames, al focust hij zich steeds meer op zijn andere grote liefde: online marketing. Hij zorgt ervoor dat onze stemmen altijd in de spotlights staan en makkelijk vindbaar zijn.

dave leusink

Wat is je belangrijkste tip voor startende voice-overs?
“Wees jezelf. Vooral van beginnende stemmen die leren stemacteren krijg ik vaak demo’s waarin woorden zeer overdreven worden aangezet, omdat men denkt dat een voice-over zo moet klinken. Maar het tegendeel is waar. Een goede voice-over valt zelf juist helemaal niet op. Voice-overs die klinken als ‘gewone’ mensen die wel een sfeer neer kunnen zetten: daar zijn opdrachtgevers vaak naar op zoek.”

Heb je een voice-over opleiding nodig?
“Volgens mij hebben wij welgeteld één voice-over die ooit eens een cursus heeft gedaan. De meeste stemmen, en zeker de bekenden, hebben het gewoon in de praktijk geleerd. Daarom: begin gewoon. En stuur niet direct na een half jaar een demo, het is een kwestie van lange adem en veel ervaring opdoen. Bied je stem gratis aan bij videoproducenten zodat je vlieguren kunt maken en een klinkende showreel kunt samenstellen.”

Agnes Kiela
Agnes is als projectmanager bij ons bedrijf terechtgekomen en heeft het castingvak vervolgens in de praktijk geleerd. Agnes zorgt ervoor dat als er ooit iets mis gaat, er razendsnel een nog betere oplossing komt en adviseert opdrachtgevers met specifieke stemwensen. Zij spreekt dankzij haar tweetaligheid regelmatig Poolse voice-overs in.

agnes

Wat is je belangrijkste tip voor startende voice-overs?
“Luister goed naar commercials met een ‘voice-over oor’. En met goed bedoel ik: ontleed ze helemaal. Luister aandachtig naar ze. Maak scripts van commercials die je aanspreken en blijf die superlang oefenen. Iedereen met een iPhone kan zichzelf opnemen. Doe dat en luister jezelf 1000x terug, om te ontdekken welke tone of voice bij je past. En heb geduld. De meeste stemmen zijn minstens 5 jaar bezig. Uitzonderingen zijn trouwens stemmen met een acteer- of theaterachtergrond, dat helpt enorm.” 

Zijn dure microfoons noodzakelijk?
“Nee, de prijs van een studio is niet belangrijk, maar de kwaliteit natuurlijk wel. Klanten horen dat, en dat straalt ook weer op ons bureau af. Eén geheim wil ik wel verklappen: koop een sE X1 microfoon in combinatie met een Audient iD4 USB-interface. Dan ben je al onder de €300 klaar. Enkele hele bekende stemmen gebruiken dit als reis- en backup-set weet ik, omdat het bijna klinkt als een ‘dure’ studio. Mits je akoestiek goed is, natuurlijk.”

Terug naar onze homepage.

Onze voice-overs hebben al 7.500+
commercials en films ingesproken.

Zoek jij ook een professionele voice-over?
Regel het vandaag bij VoiceCowboys