Men spreekt van een voice over college wanneer men een introductie workshop stemacteren aanbiedt. Dit zijn in bijna alle gevallen hobbymatige opleidingen die worden gegeven door een instructeur die zelf enige ervaring heeft op het gebied van voice-overs inspreken en wellicht een bijbaan heeft in het voice-over wereldje. Tijdens de cursus op zo’n ‘college’ vertelt de voice-over over zijn werk, waarvan cursisten kunnen leren. Soms worden er ook voice-over demo’s gemaakt. 

Bijbaan stemacteur

Veel freelancers denken dat een bijbaan stemacteur goed te combineren is met ander creatief werk. Helaas is de werkelijkheid van de Nederlandse voice-over iets minder rooskleurig. Vaak zijn beginnende stemmen vooral bezig met het onder de aandacht komen bij nieuwe klanten, dan met het inspreken van spotjes en tekenfilms. Vaak zie je daarom dat de meest geslaagde voice-overs ook enige kennis hebben van online marketing en-/of PR (public relations). E-mail marketing werkt ook effectief.

voice over college

Leren stemacteren

We kunnen kort zijn: met in een klasje zitten zul je niet leren stemacteren. Net zoals het inschrijven bij een voetbalclub je geen nieuwe Ronaldo maakt (helaas), zo is dat ook met een voice over college. Is dat erg? Nee. Kun je alsnog doorbreken als voice-over? Ja, dat wel. Je kunt tijdens zo’n college avond eens zien of je het inspreken van spotjes überhaupt een beetje kunt. Zie het vooral als ‘voor de leuk’.

Net zoals bij voetballers breken top stemacteurs door met hun talent, en niet zo zeer door welk voiceover college ze hebben gevolgd. Als je dit in het achter hoofd houdt is het totaal niet erg om een praktijkcollege van een voice-over te volgen. In tegendeel. Het kan een eerste stapje zijn. Maar dat eerste stapje kun je ook maken om van het cursus geld simpelweg gewoon je eerste voice over microfoon te kopen. Boem!

Je hebt een onderwerp uit de Voice Over Kennisbank van VoiceCowboys gelezen. Wil je meer weten over voice-overs, een voice-over boeken of zelf een voice-over worden? Keer dan terug naar onze kennisbank. Ook staan we open voor nuttige toevoegingen aan onze kennisbank, om de meest actuele én complete bron op het gebied van voice-over te blijven. Stuur gerust een vraag of toevoeging naar pr@voicecowboys.nl.