17 maart 2017

Video SEO: 7 Tips om te scoren op YouTube

Anne
BLOGGER & MARKETEER | WAS OOIT BARISTA

De voice-over is onder je bedrijfsfilm gemonteerd en je bent trots op het resultaat. Yes! Tijd om je video aan een zo’n groot mogelijk publiek te laten zien. En het liefst met gesloten beurs. Maar hoe doe je dat? Wij hebben 7 tips van ervaren YouTube influentials verzameld zodat je kan gaan scoren als een YouTube Pro. Maak kennis met Video SEO.

VoiceCowboys is nu nog met 4 man (vrouw) redelijk bescheiden in personele omvang. Met dit team concurreren we wel met stemmenbureaus die soms makkelijk met een mannetje of 15 zijn. En het leuke van 2017: het kan. Door efficiënter te werken met slimmere tools. “Hey! Maar wat is de shortcut?!” is hier een gevleugelde uitspraak. Als dit ook jouw manier van werken is zullen deze tips je zeker aanspreken.

Wat is Video SEO?

Maar eerst een korte uitleg van het begrip video SEO. Iedereen die een website heeft en hoger in Google wil komen heeft wel eens gehoord van SEO: Search Engine Optimalization. Oftewel, je optimaliseert je website voor de zoekmachines. Video SEO is logischerwijs de video variant waarbij je videocontent optimaliseert voor de videozoekmachines. Gezien het enorme bereik is dat meestal YouTube.

7 Video Seo Tips voor YouTube

7 Video SEO Tips

Omdat inmiddels ook behoorlijk wat influentials gebruikmaken van onze YouTube voice-overs, spreken wij ze vaak over de zoekmachinekant van het videovak. Dit levert ons insights en tips op die wij met bezoekers als jou kunnen delen. Immers, deze YouTubers weten als geen ander hoe je video’s goed kan laten ranken. Onze 7 tips zijn direct toepasbaar op al je (toekomstige) YouTube video’s. Let’s Go!

1. Meer likes, reacties & shares = Hogere ranking 
De likes en reacties onder een YouTube zijn een belangrijke ranking factor. Er is een sterke correlatie tussen het aantal likers, reacties en de ranking. Ditzelfde geld voor het aantal shares. Zorg dus je video uitnodigend is voor discussie of de moeite van het delen waard is. De discussie aangaan is ook wat YouTubers zo kenmerkt en waarmee ze dus kennelijk (letterlijk) scoren.

2. Langere video’s scoren beter
“Online video’s moeten kort zijn” maar dit geldt meer op Facebook dan op YouTube. De gemiddelde lengte van een YouTube video op pagina 1 is bijna 15 minuten! Het lijkt erop dat mensen op YouTube met een andere ‘state of mind’ binnenkomen dan op Facebook, waar men vooral snel scrollt. Op het YouTube platform neemt men de tijd om te kijken. En dat is fijn voor jou én de boodschap die je wilt vertellen.

3. Aantal subscribers niet superbelangrijk
Geen YouTube kanaal met 1.000+ abonnees? Geen probleem voor YouTube. Het platform motiveert nieuwe kanalen content te maken en zal je niet ‘straffen’ voor een laag abonnees. En dat is goed nieuws voor merken die het platform pas nu meer willen gaan inzetten. Koop dus zeker geen views of subscribers in, dit werkt waarschijnlijk in het nadeel voor je autoriteit cq. ranking en het is zonde van je geld.

4. Zoekwoord in YouTube titel
Als je een kookvideo hebt gemaakt ga je waarschijnlijk een recept delen met kijkers. In dat geval is het verstandig om ‘recept’ toe te voegen aan je titel. Zo weet YouTube dat je video vooral gaat over het recept van je gerecht. Je zult daarmee ook hoger in YouTube komen voor dit zoekwoord.

5. Zoekwoord(en) in YouTube tags
Wanneer wij een video zouden maken over deze blogpost zou onze tag ‘Video SEO’ zijn. Dit is een zoekwoord die mensen gebruiken in Google gebruiken voor dit onderwerp en waarschijnlijk ook in YouTube. Voeg je jouw zoekwoord(en) toe geeft dit weer een rankingvoordeel. De tags schijnen iets minder belangrijk te zijn dan de titel, maar het is een ‘quick win’ – dus zeker doen.

6. Goede zoekwoorden vinden
Het vinden van de juiste zoekwoorden voor je video loont enorm. In Adwords kun je bijvoorbeeld de gratis Zoekwoordenhulp gebruiken. Ook kun je kijken bij je concurrenten. Welke zoekwoorden gebruiken zij voor hun populaire video’s die ook voor jou relevant zijn om achteraan te gaan? Welke zoekwoorden scoren het beste bij hen? Reverse engineering kan voor het laten ranken van video’s een slimme strategie zijn.

7. HD-video’s ranken beter 
Nog steeds worden op YouTube video’s in SD ge-upload, maar dit is sterk af te raden. Voornamelijk omdat HD-video’s een sterke correlatie hebben met een hogere ranking. Ook niet heel gek, eigenlijk is HD de hedendaagse videostandaard. Je bespaard inderdaad een hoop MB’s in SD, maar als je scoren wil kun je dit beter achterwege laten. Bijna 70% van alle YouTube video’s op pagina 1 zijn namelijk in HD.

Hoger in YouTube

Hoger in YouTube is geen rocket science

Als je deze tips terugleest zul je tot de conclusie komen: Video SEO is gelukkig geen rocket science. Maar net als in iedere andere branche worden de basics snel over het hoofd te gezien. Snel even titeltje verzinnen voor je video is echt een no-go. Bookmark deze tips gewoon als een reminder om hoger in YouTube te blijven scoren.

Onze voice-overs hebben al 7.500+
commercials en films ingesproken.

Zoek jij ook een professionele voice-over?
Regel het vandaag bij VoiceCowboys