7 maart 2018

Stemacteur (12) helpt autistische Hugo (7) praten

Anne
BLOGGER & MARKETEER | WAS OOIT BARISTA

Praten is zeker voor ons stemacteurs een vanzelfsprekendheid. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat 50.000 kinderen niet kunnen spreken? Om te communiceren gebruiken zij een spraakcomputer. De stemacteur hierin was altijd een volwassene, maar dat is nu aangepast. Hugo (7) heeft zijn eigen stem.

Hugo heeft een autisme spectrum stoornis, en is daardoor nooit gestart met praten. Hij kan wel gewoon luisteren en opdrachten uitvoeren. Bij kinderen in de leeftijdsgroep van Hugo start een deel later alsnog met praten. Voor kinderen die dat nooit gaan doen is een spraakcomputer onmisbaar. Door symbolen in te toetsen worden zinnen uitgesproken. Het scherm ziet er zo uit:

voice over computer

Het bedrijf dat spraakcomputers levert, stemt de stem nu af op de gebruiker. Wij als stemmenbureau ervaren dagelijks dat bedrijven zeer nauwkeurig hun professionele voice overs casten. Voor persoonlijk gebruik komt een stem nog nauwkeuriger. Daarom is het extra fijn dat nu ook aan de kinderdoelgroep wordt gedacht en zij niet meer hoeven te klinken als een tikkeltje ouderwets navigatiesysteem.

Heel bijzonder

De moeder van Hugo zegt tegen EditieNL, dat een item hierover maakte, dat zijn omgeving zeer enthousiast reageert op de veel beter passende stemacteur: “Mensen zien het nu meer als zijn stem, als een kind dat iets zegt. Voor die tijd hadden mensen vooral het idee dat er vóór hem werd gesproken. Mensen zien nu dat hij zelf kan denken. Als ouder voelt zoiets eenvoudigs echt heel bijzonder.”

 

Het grootste probleem voor niet-sprekende kinderen was voornamelijk dat wij sprekenden geen oude stem verwachten bij een kind. Hierdoor werden de kinderen met een spraakcomputer veel minder serieus genomen, en werden zij in feite met een extra handicap opgezadeld. Door een 12-jarige stemacteur de teksten te laten inspreken behoort dat nu tot het verleden.

Stemcastingtip

Een simpele maar belangrijke tip is – specifiek bij kinderen – niet een precies even oude stem te kiezen. Of het nu gaat om een kind van 7 of 13, je bent het beste af met een voice-over die een jaar of 4 à 5 ouder is (of klinkt). Immers, een 13-jarige wil zelf beslist niet klinken als een 13-jarige. Die zal zichzelf eerder zien als iemand van 17. In het geval van de 7-jarige Hugo past een stem van 12 jaar dan ook perfect.

Onze voice-overs hebben al 7.500+
commercials en films ingesproken.

Zoek jij ook een professionele voice-over?
Regel het vandaag bij VoiceCowboys