29 juni 2020

Simpsons stoppen met stereotype stemacteurs

Anne
BLOGGER & MARKETEER | WAS OOIT BARISTA

Dat de Black Lives Matter beweging bedrijven en reclamemakers opnieuw laat nadenken over hun rol, mag duidelijk zijn. Ook ons stemmenbureau krijgt meer dan eens een verzoek voor Nederlandse stemacteurs ‘die een Surinamer na kunnen doen’. Ons antwoord is dan steevast: nee, dat doen we niet. Ook de blanke stemacteurs van The Simpsons laten nu weten te stoppen met het inspreken van gekleurde personages.

Er is overigens al jarenlang kritiek op de discriminerende wijze waarop enkele personages van The Simpsons worden vertolkt, iets wat ik in 2017 al schreef in deze blogpost. Meerdere critici vinden bijvoorbeeld de Indiase winkelier Apu een zeer negatief en stereotiep weergeeft van Indiërs die in Amerika woonachtig zijn. De blanke stemacteur Hank Azaria gaf eerder dit jaar dan ook toe aan de kritiek, en voegde de daad bij het woord door te stoppen met zijn rol als Apu.

Overigens leende Azaria ook zijn stem aan andere gekleurde personages in The Simpsons, zoals de zwarte Mexicaans-Amerikaanse politieagent. De makers van de tekenfilmserie hebben nog niet gemeld of deze karakters uit de serie verdwijnen, of worden ingesproken door gekleurde stemacteurs.

Inmiddels hebben ook andere Amerikaanse voice-overs en stemacteurs gezegd dat zij geen stemmen meer inspreken van gekleurde personages. Mike Henry, stem van de zwarte buurman Cleveland in Family Guy zei hierover: “Het was een eer om het stemmenwerk twintig jaar te mogen doen, maar gekleurde personages moeten worden ingesproken door gekleurde stemacteurs.”

In Amerika is, sinds de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, de discussie over racisme flink opgelaaid. Zo worden adverteerders en merken steeds vaker ter verantwoording geroepen. Ook staat het diversiteitsbeleid weer vaker op de agenda bij bedrijven. Ook streamingdiensten zoals Netflix hebben recentelijk fragmenten offline gehaald die discriminerend zouden zijn, of plaatsen een waarschuwing zoals bij een aflevering van Fawlty Towers is gedaan.

Onze voice-overs hebben al 7.500+
commercials en films ingesproken.

Zoek jij ook een professionele voice-over?
Regel het vandaag bij VoiceCowboys