11 december 2017

Biografie: Radio 538 bestaat 25 jaar

Anne
BLOGGER & MARKETEER | WAS OOIT BARISTA

Een extra bakkie koffie voor onze vrienden bij Radio 538 vandaag, want daar werd gisteren al gevierd dat de populaire zender vandaag (11-12-2017) precies 25 jaar bestaat. Een radiozender die letterlijk door vele Nederlanders in de harten is gesloten, getuige de jarenlange en stabiele nummer 1 positie in de luistercijfers.

Hoewel de oprichters van Radio 538 een ‘proven track record’ bezaten met fantastische successen bij het destijds publieke Veronica, was het slagen van de hitzender niet direct in de sterren geschreven. Commerciële radio was bij de start van Radio 538 wel toegestaan, maar alleen op de kabel en niet via de populaire FM-band.

Initiatiefnemer Lex Harding liet het daar uiteraard niet bij zitten, grote publieksacties werden opgetuigd ‘538 moet in de ether!’ en daarnaast werd ook het juridische pad bewandeld. Het resultaat: toekenning van de sterke 103 FM zender in Lelystad (1995). Achteraf was de FM-zender in Lelystad (gezien het anti-commerciële radio sentiment van toen) toch nog betrekkelijk snel beklonken in 3 jaar tijd.

Met de 103 FM werd ineens ook een hele nieuwe doelgroep veel beter bereikt: de jongeren. Samen met de opkomst van happy hardcore, dancemuziek met een hele snelle beat, werd Radio 538 echt een begrip onder jongeren. Het station noemde zich dan ook ‘the station for a young generation. Maar met jongeren wordt alleen niet het meeste geld verdiend.

Zo rond 1998, toen happy hardcore uit de mode raakte, wist de zender zich qua doelgroep moeiteloos te verbreden. Door meer volwassen muziek aan de playlist toe te voegen en te werken met een ‘avondklok’ werd Radio 538 écht mainstream. Overdag muziek voor werkend Nederland en ’s avonds muziek gericht op jongeren. Anno 2017 genieten wekelijks zo’n 3,5 miljoen luisteraars van dit succesvolle format.

Merken met historie en gevoel voor de toekomst zullen ook in de toekomst relevant blijven en het is niet voor niets dat vele adverteerders een radiocommercial laten maken voor de commercialblokken van Radio 538. Veruit de meeste Nederlanders luisteraars, aantrekkelijke radioshows en je spots worden daar omringt met A-merken.

Namens ons hele team wensen 538 veel mooie radio toe en op naar de 50 jaar!

Onze voice-overs hebben al 7.500+
commercials en films ingesproken.

Zoek jij ook een professionele voice-over?
Regel het vandaag bij VoiceCowboys