16 augustus 2017

Nieuw tijdperk van 6 seconden pre-roll video’s

Anne
BLOGGER & MARKETEER | WAS OOIT BARISTA

YouTube heeft aangekondigd dat men in 2018 volledig gaat stoppen met 30 seconden pre-rolls die je niet kunt overslaan. Hoewel de non-skippable variant van 20 seconden vooralsnog blijft, is er een beweging zichtbaar. Men wil gebruikers een betere ad experience bieden, waarbij wellicht adverteerders in de toekomst alleen nog kunnen kiezen voor de ‘unskippable’ 6 seconden variant.

De missie van YouTube is duidelijk: adverteerders helpen korter & relevanter te worden.

Pre-rolls: de online tv-billboards

De 6 seconden pre-roll lijkt een hippe vinding uit Silicon Valley, maar in werkelijkheid bestaat deze – zij het een seconde korter – al zeer lang, ook in Nederland. We herinneren ons bijvoorbeeld de jarenlange radiocampagne van 123inkt.nl, waarbij in 5 seconden spots enkel werd gecommuniceerd waar je snel en voordelig inkt kon kopen. Meer hoef je inderdaad ook niet te weten.

Kort dwingt merken naar de kern van hun product of aanbieding te kijken. Op televisiegebied kennen we deze 5 seconden variant ook als billboarding: “de klok wordt mede mogelijk gemaakt door”. Hierbij is alleen de merknaam met pay-off toegestaan, maar met een beetje creativiteit zeg je met 5 seconden meer dan met een tv-commercial van 30 seconden.

Bekijk de onderstaande campagne maar eens van De VakantieDiscounter, met de pay-off boeken zonder vloeken. Het mag duidelijk zijn welke dienst bij dit bedrijf goedkoop en zonder gedoe valt te regelen.

6, niet zomaar een getal

Dat YouTube met 6 seconden is gekomen, zal niet uit de lucht zijn komen vallen. Blijkbaar hebben ze aan hun data gezien dat dit een acceptabele advertentielengte voor kijkers is, waarbij ook nog redelijk een boodschap voor adverteerders kan worden overgebracht. Een win-win dus. Daarbij speelt nog iets: steeds meer video wordt mobiel geconsumeerd waarbij (kortere) lengte en relevantie een nóg grotere rol speelt.

Een Amerikaans reclamebureau heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het effect van online spots. Hun conclusie? Wanneer je kijkers voor het eerst bereikt is het adagium: hoe korter, hoe beter. Wanneer kijkers vervolgens voor de tweede maal worden bereikt (retargeting) kan de lengte omhoog van 6 naar 15 seconden. De theorie hierbij is dat wanneer iemand nog nooit van je heeft gehoord, deze in eerste instantie ook geen kostbare tijd aan je zal willen besteden.

Kleven er dan geen nadelen aan 6 seconden pre-rolls? Natuurlijk, storytelling is belangrijk voor de merken die hun merkverhaal willen (of moeten) overbrengen, en dit zal soms lastiger gaan in een paar seconden. Toch is het niet onmogelijk, zie deze indrukwekkende film van 6 seconden die is gemaakt in het kader van global warming.

Onze voice-overs hebben al 7.500+
commercials en films ingesproken.

Zoek jij ook een professionele voice-over?
Regel het vandaag bij VoiceCowboys