1 februari 2021

Hoeveel woorden per minuut spreekt je voice-over?

Anne
BLOGGER & MARKETEER | WAS OOIT BARISTA

Wanneer je Nederlandse voice-overs gaat boeken zul je al snel constateren dat stemacteurs hun tarief berekenen op basis van hoeveel woorden per minuut. De reden hiervoor is simpel. Als je voice-over opdrachten zou berekenen per A4-tje, dan zouden opdrachten onderling zomaar honderden woorden kunnen verschillen. Door het tarief te baseren op het aantal woorden per minuut, krijg je altijd een consequent en eerlijk voice-over tarief.

Hoeveel woorden spreekt een voice-over in 1 minuut?

Over voice actor gesproken: Nederlandse stemmen spreken met een gemiddelde snelheid van 141 woorden per minuut. Veel bedrijfsfilm makers proberen een maximale lengte van 1 à 1.30 minuut aan te houden, waardoor de meeste scripts minder dan 200 woorden zullen bevatten. Daarom zijn bij VoiceCowboys ook de eerste 200 woorden al bij het instaptarief inbegrepen, waardoor je voor een basisfilm van 1.30 minuut bijna nooit meer kwijt bent dan € 189 ex. BTW.

Aantal woorden per minuut schrijven

Het is natuurlijk niet voor iedereen makkelijk om een beperkt aantal woorden per minuut te schrijven voor je voice-over. Zeker als je onder de 90 seconden wilt blijven. Maar er zijn gelukkig wel een aantal trucs om de snelheid erin te houden, en de belangrijkste is: niet teveel nadruk leggen op ieder woord.

Hoeveel woorden per zin benadrukken?

We zien nogal eens voice-over scripts voorbijkomen waarbij vele woorden per zin onderstreept zijn, met de bedoeling hier extra nadruk op te leggen omdat deze woorden door het bedrijf belangrijk worden gevonden. Maar wist je dat je nooit meer dan 1 a 2 woorden per zin moet benadrukken? En liever nog 1 dan 2 woorden per zin benadrukken, dus benadruk echt alleen 2 woorden in een zin als het écht niet anders kan.

Wees zuinig met pauzes & gebruik ze slim!

Zeker bij bedrijfsfilms en uitlegvideo’s zien we nogal eens scripts waarbij steeds een nieuw item wordt getoond, en vervolgens een aantal seconden stilte valt. Dit haalt het tempo van de voice-over enorm naar beneden, en daarmee ook van je film. Beter is het om alleen een korte stilte aan het begin van je film te hanteren. Bijvoorbeeld door een vraag te stellen (korte stilte) en vervolgens het antwoord te geven. Probeer de voice-over voor de rest van je film vervolgens onder de 140 woorden per minuut te houden. Succes!

Onze voice-overs hebben al 7.500+
commercials en films ingesproken.

Zoek jij ook een professionele voice-over?
Regel het vandaag bij VoiceCowboys