15 maart 2021

Hoe voorkomt een voice-over heesheid?

Anne
BLOGGER & MARKETEER | WAS OOIT BARISTA

De meeste voice-overs van VoiceCowboys zijn fulltime stemacteur. Daardoor hoeven ze gelukkig bijna nooit stil te zitten, en kunnen ze veel opdrachten inspreken. Maar hoe houden deze voice-overs hun stem in vorm, zodat iedere Nederlandse of Engelse voice-over opname fris klinkt?

Stemhygiëne begint in je voice-over studio

Heesheid is iets wat de meeste mensen wel zullen herkennen wanneer ze heel veel hebben moeten spreken. Gelukkig is het dankzij stemhygiëne mogelijk toch veel te spreken zonder hees te klinken. De belangrijkste reden voor heesheid bij voice-overs ie een droge lucht. Een goede ventilatie van de voice-over studio is hierbij de oplossing.

Wanneer je niet zomaar een raampje kunt openzetten, kun je bijvoorbeeld denken aan een luchtbevochtiger. Verder helpt het door een hele hoop zaken juist niet te doen: de airconditioning aanzetten en hoogpolig tapijt of een hoogpolig vloerkleed op de vloer van je opname studio leggen.

Andere belangrijke spreektechnische factoren

Er zijn ook een aantal belangrijke spreek technische factoren om je voice-over stem in vorm te houden. Stemacteurs die een commercial met een boze schreeuwende buurman moeten inspreken herkennen direct dat het supervermoeiend en belastend is voor hun stem om luid te spreken. Ook het sterk articuleren helpt niet, maar gelukkig is sterk articuleren ook al een tijdje uit de mode bij voice-overs inspreken.

Als je net zoals onze voice-overs meerdere mooie teksten op een dag mag inspreken, is het verstandig dit niet in één keer te doen. Je stembanden bestaan namelijk uit spieren die vermoeid raken na een langere inspanning. Wanneer je stem moe wordt, en toch verder gaat met voice-overs opnemen, wordt de stem nog meer geforceerd en raakt hierdoor nog vermoeider. Plannen van voice-over teksten is dus key.

De beste lichaamshouding voor voice-overs

De lichaamshouding wordt ook vaak over het hoofd gezien. We zien regelmatig mooie voice-over studio’s waar een stemacteur gewapend met een kop thee heerlijk zittend zijn voice-overs kan inspreken, toch is dit stem technisch een erg slecht idee. De beste lichaamshouding voor voice-overs is met twee voeten stevig op de grond te staan, waarbij de schouders laag en ontspannen staan. Vergeet ook niet je hoofd recht en in het verlengde van je rug te houden.

Eet gezond en slaap goed, ook voor een topstem!

Veel voice-overs werken vanuit hun eigen thuisstudio. Hierdoor zijn ze ook altijd enkele stappen van hun voorraadkast verwijderd. Aantrekkelijk, maar een gezond dieet is ook voor je voice over stem superbelangrijk. Enkele basale zaken dragen bij aan een betere stem, zoals goed kauwen, niet pittig eten, zeker geen melkproducten consumeren en veel water drinken.

De bovenstaande tips zijn uiteraard ook zeer geschikt voor andere beroepen die veel met hun stem moeten werken, zoals sprekers, presentatoren, managers en telefonistes. Het vele thuiswerken heeft ook voor veel andere beroepen geleidt tot meer telefonisch overleg – en dus spreken – dus probeer zoveel mogelijk je stem fris en fruitig te houden.

Onze voice-overs hebben al 7.500+
commercials en films ingesproken.

Zoek jij ook een professionele voice-over?
Regel het vandaag bij VoiceCowboys