6 december 2017

Vervoersbedrijf GVB kiest nieuwe voice-overs

Anne
BLOGGER & MARKETEER | WAS OOIT BARISTA

Wie heeft de meest geschikte stem voor in de tram? Dat is de vraag die deze week centraal staat bij het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB. Deze week reizen GVB-medewerkers met een speakerbox mee in de tram, om zo zes stemmen aan de reizigers te laten horen: drie mannen- en drie vrouwenstemmen.

Bekende teksten als ‘Don’t forget to check out with your public transport chipcard’ werden tot op heden ingesproken door de 54-jarige Amsterdammer Marc Klardie. Zijn stem werd gekozen voor de in het jaar 2000 geïntroduceerde Combino tramserie. Dit type tram kreeg als eerste de mogelijkheid om automatisch een voice-over melding te laten horen aan de reizigers.

tram amsterdam voice over

Monotone stem

Ondanks dat Klardie in Amsterdam de meest gehoorde stem is bij maar liefst 1 miljoen reizigers per jaar, vertelde hij dat hij nooit aan zijn stem wordt herkent. Gevraagd naar waarom juist hij als beste stem ‘eruit rolde’ zegt Klardie tegen NAP:  “Wat wordt omgeroepen zijn losse woordjes die door het systeem aan elkaar worden geregen. Daarvoor is een monotone stem het best.” (lacht) “En mijn stem was blijkbaar het meest monotoon.”

Hoewel de huidige stem bijna 18 jaar met tevredenheid is ingezet, kwam er heel soms een klacht over een Engelstalige uitspraak. Klardie: “In dat geval kwamen mensen met hun klacht naar de klantenservice. Maar dan krijgen ze mij weer aan de lijn als stem van de GVB telefooncentrale. ‘Alle medewerkers zijn in gesprek’, zeg ik dan.”

microfoons voice over

Vrouwenstem duidelijker?

En nu kiest het GVB dus een nieuwe stem. Twee stemmen eigenlijk. Een mannenstem voor in de tram en een vrouwenstem voor op stations voor als er bijvoorbeeld een storing is. Volgens het GVB wordt dit gedaan omdat men vindt dat een vrouwenstem beter boven het geroezemoes op stations uit kan komen. Of dat klopt? Lees meer over dit onderwerp in onze blog over vrouwelijke stemmen.

Op YouTube vonden we nog dit spaarzame interview met de afzwaaiende GVB-stem van een zo te horen hele enthousiaste Amsterdamse BNN-medewerker.. 😄

Terug naar onze voice-overs.

Onze voice-overs hebben al 7.500+
commercials en films ingesproken.

Zoek jij ook een professionele voice-over?
Regel het vandaag bij VoiceCowboys