31 januari 2018

Laat je inspireren door 5 filmtitel-ontwerpers

Anne
BLOGGER & MARKETEER | WAS OOIT BARISTA

Geweldige filmtitels staan in je geheugen gegrift. Zo kan iedereen wel een James Bond filmtitel herinneren. De 007-cijfers, steevast geflankeerd door babes & guns, zijn een feest van herkenning. Voordat je een film in de bios ziet, heb je vaak de bijbehorende titelvormgeving al op straat of YouTube gezien. Niet gek dus dat er veel aandacht aan wordt besteed. Daarnaast kunnen titels een bron van inspiratie zijn. Tijd om 5 beroemde filmtitel-ontwerpers met je te delen. 

1. Saul Bass

Saul Bass is de absolute pionier van de filmtitels. In 1955 maakte hij de wereldberoemde titel van The Man with The Golden Arm. Vervolgens werd hij een vaste waarde voor Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick en Martin Scorsese. Zijn werk laat zien dat de eerste minuten van een film – ja, ook toen al – zeer belangrijk zijn. Een filmtitel van zijn hand geeft onmiddellijk de sfeer of het thema van de film weer.

2. Pablo Ferro

Pablo Ferro was een oogappel van Saul Bass, en mag in die hoedanigheid niet op onze favorietenlijst ontbreken. Deze zeer getalenteerde Cubaan ontwierp de titels van meer dan 100 beroemde films. Hij leerde zichzelf ontwerpen uit een boek van Preston Blair, die bij Walt Disney werkte. Ferro deed er alles aan om de juiste toon, tijdsperiode en verhaal weer te geven, wat onder meer lukte dankzij zijn herkenbare en eigen ontworpen lettertypen.

3. Maurice Binder

Met 14 James Bond-titels op zijn naam heeft Maurice Binder door zijn herkenbare stijl van silhouetten en gedurfde lettertypes vele grafische meesterwerken op zijn naam gezet. Ontwerpen van Binder zijn een goed voorbeeld van hoe consistentie in stijl en letterbeeld helpt bij het neerzetten van een sterk merk zoals bij Bond. In de openingsreeks van 007 tegen Dr. No, zette Binder de beroemde geweerloop titelreeks neer, wat ook een startschot bleek voor een nieuw tijdperk in titelontwerp.

4. Ed Benguiat

Komt het lettertype EF Windsor Light Condensed je bekend voor? En anders dit lettertype in het wit op een zwarte achtergrond, met fijne jazzy deuntjes op de achtergrond? Yep, dat is het zeer herkenbare openingsformat van een eindeloze lijst Woody Allen-films. Het verhaal gaat dat typograaf Benguiat op een ochtend een kop koffie dronk met Allen, en dat hij hem adviseerde om altijd het Winsor lettertype te gaan gebruiken vanwege de warmte en vriendelijkheid dat EF Windsor uitstraalt.

5. Michelle Dougherty

Typograaf Ed Benguiat speelt ook een belangrijke rol in ons laatste voorbeeld. Michelle Dougherty (van het veel geprezen ontwerpbureau Imaginary Forces) koos zijn zelfgeschreven lettertype ‘Benguiat’ als primair lettertype voor de populaire Netflix-serie Stranger Things. Dougherty bewijst maar weer eens hoe krachtig letters in beweging kunnen zijn. De flikkerende lichtjes verhinderen rustig kijken en geven het griezelige gevoel van mysterie weer. Een prachtig samenspel van vormgeving en geluid.

Terug naar onze voice-over acteurs.

Onze voice-overs hebben al 7.500+
commercials en films ingesproken.

Zoek jij ook een professionele voice-over?
Regel het vandaag bij VoiceCowboys