4 december 2017

Bekende voice-over Hans Hoekman overleden

Anne
BLOGGER & MARKETEER | WAS OOIT BARISTA

Afgelopen maand is Hans Hoekman, één van de sympathiekste Nederlandse stemmen, overleden. Niet veel nieuwssites hebben dit bericht gemeld, maar toch willen wij even stilstaan bij één van de meest bekende voice-overs. Vooral omdat ieder jaren ’80 kind zijn stem (her)kent. Zo leende Hoekman bijvoorbeeld zijn stem aan Dommel.

Met zijn kenmerkende warme, vertrouwde en vriendelijke stem deed hij nog veel meer dan tekenfilms als Dommel inspreken. Zo deed hij ook stemmen in Seabert, Pipi Langkous en Teddy Ruxpin. Ook was Hoekman vanaf de jaren ’70 als voice-over stem veelvuldig te horen in tv- en radioreclame. Recenter is de door hem ingesproken slogan ‘geld lenen kost geld’, de standaard (en verplichte) tag-on voor leenproducten.

Van typetjes tot heavy voice-overs

Zelf vond hij het leuk en eenvoudig om zeer diverse typetjes en voice-overs in te spreken. Over de onderstaande Nintendo commercial zei Hoekman: “Dat was natuurlijk een hele heavy commercial, en dan zet ik gewoon mijn knop op heavy. Je zorgt dat je tone of voice matcht met het verhaal en in het geval van Nintendo was dat een vet verhaal. NOW you’re playing with POWER. Dát moet je dan een beetje aanzetten.”

Hoekman volgde de Toneelacademie Maastricht en startte zijn carrière in het cabaret. Ook speelde hij in enkele theaterproducties en tv-producties, maar zijn echte doorbraak en successen kwamen door zijn werk als stemacteur. Naast deze werkzaamheden speelde hij in talrijke hoorspelen.

Gevraagd welke kwaliteiten je nodig hebt als stemacteur antwoordde Hoekman: “Ten eerste een geschikte stem en ten tweede creativiteit. Toen we Dommel gingen doen, stelde ik voor om Dommel een beetje chagrijnig geluid te geven. Daarin kun je namelijk veel meer nuance leggen. Door mijn eigen creativiteit in te kunnen brengen werd het denk ik een nóg leuker typetje en was het voor mij ook heel leuk om te doen.”

Hans Hoekman is 70 jaar geworden.

Terug naar onze homepage.

Onze voice-overs hebben al 7.500+
commercials en films ingesproken.

Zoek jij ook een professionele voice-over?
Regel het vandaag bij VoiceCowboys